Ali bodo krave za enak strošek le iz domače krme namolzle 10, 15, 20 ali 25L mleka?

Kratka praktična navodila za pravilno siliranje ob tem najpomembnejšem dogodku na kmetiji, ki zaznamuje prehrano in zdravje živali ter dobiček kmetije za vse leto do naslednje žetve.

    • KDAJ ŽETEV?

    32% in 35% SUHE SNOVI.

    Mlečna črta mora biti med 1/3 in 1/2 dolžine zrna na storžu,

    Trdota zrnja mora biti v zgodnji do pozni voščeni fazi.

    Oboje nam da precej točno merilo za suho snov in čas začetka siliranja.

    • DOLŽINA REZI?

    1,0 – 2,5cm z zdrobljenimi zrni.

    VSE ZRNJE ZDROBLJENO, drugače ga bomo pozneje našli v blatu živali.

    REZ NE PREKRATKA Bolje blizu 2cm, kot pa blizu 1cm (če bolj suha, rez krajša).

    V obrokih krav molznic najpogosteje primanjkuje strukture, najpogostejša težava prebave pa je subklinična acidoza. Oboje se elegantno rešuje z daljšo rezjo koruzne silaže za več prebavljive strukture v vampu. Kombajni lahko nastavijo tako dolžino rezi kot drobilec zrnja.

    • VIŠINA ŽETVE?

    40-50cm. Če hočeš kvalitetno silažo, žanji višje. Če prenizko bo zraven nesnaga, vključno z mikotoksini.

    • PRIPRAVA SILOSA?

    Dobro OČISTI, dobro POTLAČI, da ne bo segrevanja, dobro ZAPRI, da ne bo kvarjenja. Folijo položi tudi ob stenah, uporabi Egalis – SILIRNI DODATEK.

    • Uporabi EGALIS, da bo silaža stabilna po nekaj dneh namesto nekaj tednih.
      • Manj izgub količine silaže – 5% več silaže (5 ton na vsakih 100ton)
      • Manj izgub krmne vrednosti (do 0,5L mleka na kravo/dan VEČ)
    • Hitro zakisanje z manj kvarjenja – večja okusnost silaže

    Vse to pomeni iz iste silaže več mleka in manj problemov v silosu,         skratka CENEJE.